دکتر کنت کوپر را میشناسید؟ او کسی است که در سال ۱۹۷۰ با تأسیس موسسه شخصی خود سعی بر این داشت که بتواند با استفاده از ورزش هوازی سلامتی افراد را تضمین کند. او در این مسیر به شدت موفق بود و توانست عده زیادی را مجذوب ورزش هواری کند. آن روزها ورزش هوازی مفهوم جدیدی بود که میتوان گفت دکتر کنت کوپر آن را ابداع کرده و گسترش داده بود. او به میلیونها نفر بعد از تأسیس موسسه خود انگیزه داد که با ورزش کردن به سلامتی جسمانی و روحی دست پیدا کنند.
ورزشهایی که در آن شروع به نفس نفس کشیدن میافتید، ورزشهای هوازی هستند. زمانی که میدوید یا اینکه در حال رکاب زدن هستید، قلب شما سریعتر از همیشه واکنش نشان میدهد و خون زیادی به داخل رگهایتان میفرستد، همچنین ریههایتان برای رساندن اکسیژن کافی، نیاز به تنفس بیشتری دارند، به این ترتیب در کنار ضربان قلب، تنفس شما نیز تندتر میشود. ویژگی اصلی که ورزشهای کاردیو دارند، افزایش میزان تنفس و ضربان قلب است.
به عبارت بهتر هر ورزشی که قلب، ریه و همچنین عضلات شما را در یک لحظه درگیر کند، ورزش هوازی نامیده میشود. مهم نیست که شما به چه طریقی ضربان قلب خودتان را افزایش داده باشید، این کار با دویدن، شنا کردن یا انجام دادن چند حرکت ورزشی در خانه امکانپذیر است، مهم ذات موضوع است که بدن شما در حال رسیدن به سلامتی بیشتر تلاش میکند.
مزایای زیادی برای ورزشهای هوازی اثبات شده است و دانستههای زیادی در مورد آن وجود دارد اما هنوز هم میتوان گفت که شما موارد زیادی در مورد ورزش هوازی نمیدانید. که در ادامه به چند مورد از آنها اشاره کوتاه و مختصری خواهیم کرد تا شما نیز بر دانش خودتان در مورد ورزش کاردیو بیفزایید.
حرکات در این ورزش برخلاف آمادگی جسمانی به صورت ترکیبی است.
مدت زمان انجام هر جلسه ایروبیک ۴۵ تا ۶۰ دقیقه است.
این ورزش باعث سفت شدن و بزرگ شدن عضلات نمیشود.
ورزش هوازی نام دیگری است که به کاردیو یا ایروبیک اطلاق میشود. ایروبیک یا کاردیو به معنی اکسیژن است. ورزشی که شما در آن با استفاده از افزایش دم و بازدم، تپش قلب را افزایش دهید و خون را با شدت بیشتری به اندامهای خود برسانید، ورزش کاردیو یا ورزش هوازی نامیده میشود.
همانطور که اشاره کردیم ورزش هوازی باعث خواهد شد تا ضربان قلب شما و همچنین تنفس به شدت افزایش پیدا کند. بر عکس این ورزش، ورزش غیر هوازی نیز وجود دارد که در آن نیاز چندانی به افزایش تعداد نفس و در کل مصرف اکسیژن دیده نمیشود، عموم این ورزشها حالت ایستا دارند و فشار روی عضلات را افزایش میدهند.
نمونههایی از ورزشهای هوازی که شما تا کنون مسلماً بخشی از آنها را تجربه کردهاید، دوچرخهسواری، دویدن، شنا کردن، پیادهرویهای تند و همچنین کلاسهای ورزشی مانند کیک بوکسینگ است که در آن شدت حرکت به همراه مقدار زیاد دفعات تنفس ادغام شده است.
از مزایای ورزش هوازی این است که نه تنها به تناسب اندام شما کمک میکند بلکه باعث خواهد شد تا سلامتی جسمی و روحی شما نیز تأمین شود. به این ترتیب است که بعد از ورزش کردن مخصوصاً دویدن حس خوبی به شما دست میدهد، چه بهتر است که این حس را در تمام طول سال به همراه داشته باشید.
بدون شک ورزش کردن اثرات مثبتی بر بدن و کارکرد نقاط مختلف آن خواهد داشت. اما در اینجا قصد داریم در خصوص ورزشهای ایروبیک یا هوازی و اثرات آن بر بدن برای شما بیشتر حرف بزنیم. با ما همراه باشید.
زمانی که ورزش هوازی میکنید، اولین واکنش بدن به این فعالیت بیشتر، افزایش مقدار تنفس خواهد بود. بر اساس مطالعات و اندازهگیریهای انجام شده هر فرد بالغ در طول یک دقیقه ۷ تا ۸ لیتر هوا را دم و بازدم میکند. این میزان هوا در افزایش فعالیتهای ورزشی، زیادتر هم میشود. زمانی که شما ریههایتان را پر از هوای سالم کنید، چیزی در حدود ۲۰ تا ۲۵ درصد اکسیژن دریافت میکنید. این اکسیژن نیاز اصلی بدن و سلولهای آن برای حیات است.
کیسههای هوایی در ریههای شما وجود دارد که در تماس با خون، اکسیژن تازه را دریافت و به سمت اندامها میفرستند. پس باید مرحله بعدی را در سیستم قلبی و عروقی، جایی که قلب در آن شروع به افزایش تعداد تپشها کرده است جستجو کنیم.
زمانی که بدن شما خون را با سرعت به سمت عضلهها پمپاژ میکند، عضلهها شروع به مصرف کردن آن میکنند. به هنگام ورزش کردن حجم اکسیژن مصرفی اندامهایی همانند عضلهها به شدت افزایش پیدا میکند و شما نیاز به تأمین مقدار اکسِیژن مازاد مصرفی آنها برای جلوگیری از عضله سوزی هستید.
زمانی که عضلات اکسیژن دریافت میکنند، از آن برای سوزاندن چربیها و کربوهیدراتها استفاده کرده و انرژی لازم برای تحرک شما را تأمین میکنند. هر چقدر مقدار اکسیژن در عضلههای شما بیشتر باشد مقدار چربی سوزی نیز افزایش پیدا میکند.
حال باید متوجه شده باشید که چرا از ورزش هوازی به عنوان یک راه حل برای رسیدن به سلامتی استفاده میشده است. زمانی که بدن شما مقدار چربی اندک و همچنین کالری مصرفی زیادی داشته باشد، مسلماً بدن شما به سمت سلامتی پیش خواهد رفت.
قلب شما یک ماهیچه بسیار پیچیده است که همانند دیگر ماهیچهها نیاز به تقویت اندام دارد. قلب از چهار دریچه تشکیل شده است که وظیفه آنها دریافت خون از اندامها و کشیدن آنها به درون قلب و پمپاژ کردن دوباره آنها به اندامهای مختلف است. قلب شما اکسِیژن تازه را توسط سرخرگها و با استفاده از ریهها دریافت میکند و به اندامها میرساند. همچنین سیاهرگها خون برگشتی را به قلب و سمت ریهها میفرستند.
زمانی که شروع به انجام ورزش کاردیو میکنید این روند شدت بیشتری به خود میگیرد. یعنی قلب شما با سرعت بیشتری خون تمیز و پر از اکسیژن را به سمت اندامها میفرستد و آنها را وادار به سوخت و ساز میکند. همچنین مواد مغذی بیشتری را به اعضای مختلف بدن میرساند.
هنگامی که ضربان قلب شما به عنوان یک انسان سالم از ۶۰ تا ۸۰ ضربه در دقیقه افزایش پیدا میکند، میزان خون پمپاژ شده در عروق نیز از حد ۵ لیتر در دقیقه تجاوز کرده و سرعت آن نیز افزایش پیدا میکند. این شدت از افزایش پمپاژ خون برای عضلات شما به عنوان بخش بزرگی از ورزش هوازی لازم و ضروری است.
حال که ورزش هوازی را به خوبی شناختیم، لازم است که نگاهی به خواص و مزایای سلامتی ورزش هوازی داشته باشیم:
مطالعات زیادی در مورد فواید ورزش هوازی و جلوگیری از بروز سرطان انجام شده است که در تازهترین مورد اشاره شده انجام دادن ورزش هوازی باعث خواهد شد تا درصد ابتلا به سرطان روده بزرگ در افراد به شدت کاهش پیدا کند. این کاهش درصد چیزی در حدود ۳۰ تا ۴۰ است. به نظر میرسد که انجام دادن ورزشهای هوازی به مدت ۳۰ تا ۶۰ دقیقه بدن شما را در برابر بروز سرطان ایمن میکند.
همچنین گفته شده است که در مورد زنان، انجام دادن ورزشهای هوازی به مدت ۷۵ تا ۱۵۰ دقیقه، احتمال فعالیت سلولهای سرطانی در قسمت سینه را کاهش داده و در طول دوره درمان به فرد در بهبود کمک میکند.
در مورد سرطان ریه، جالب است بدانید که مطالعات اندک انجام شده روی سرطان ریه نشان میدهد کسانی که علیرغم توصیههای انجام شده سیگار مصرف میکنند، با انجام دادن ورزش هوازی توانستند، درصد زیادی بر احتمال وقوع سرطان ریه در خود پیروز شوند. ورزش هوازی باعث میشود که عوامل سلامتی و مواد مغذی بیشتری به سمت ریههای شما فرستاده شود.
این مقدار ماده مغذی به همراه خواص انتی اکسیدانی که در خود دارند رادیکالهای آزاد فعال را کاهش و از بروز سرطان در قسمتهای مختلف بدن از جمله ریهها جلوگیری میکند. توصیه شده است که به عنوان یک فرد سیگاری روزانه ورزشهای هوازی را انجام دهید.
در پایان سخن مربوط به تأثیر ورزش هوازی روی سرطان باید اشاره کرد که انجام دادن ورزش هوازی در بانوان، نشان از کاهش مقدار افسردگی در طول دوره درمان سرطان داشته است. اغلب کسانی که در طول دوره درمان از روحیه بهتری برخوردار هستند، طول دوره درمان کوتاه و مؤثرتری هم دارند.
زمانی که پیر میشوید، تراکم استخوانی به دلیل جذب اندک مواد مغذی کاهش پیدا میکند اما در جوانی میتوانید با افزایش دادن تراکم استخوانی خود با استفاده از انجام دادن ورزشهای هوازی از شدت این عارضه بکاهید. کاهش تراکم استخوانی چیزی است که بیشتر ما آن را با شکستگیهایی غیرقابل ترمیم در کهنسالی میشناسیم. افزایش تراکم استخوانی و راه حل ارائه داده شده بر اساس ورزش هوازی ممکن است در همه افراد صادق نباشد.
شواهدی وجود دارد که نشان داده است افراد ورزشکار به نسبت دیگران در معرض خطر کمتری هستند. در مورد کودکان این مطالعات نشان داده است که انجام دادن ورزشهای هوازی به شکل فعالیت بیشتر باعث افزایش تراکم استخوانی در دوران نوجوانی میشود.
در سال ۲۰۰۳ مطالعهای در دانشگاه هاروارد نشان داد مردانی که این ورزش را انجام میدهند، از نظر قوای جنسی همچون مردان ۲ تا ۵ سال جوانتر از خود، عمل میکنند.
در میان گفتههای قبل اشاره کردیم که ورزش هوازی میتواند خطر افسردگی در دوران درمان سرطان را کاهش دهد اما اینجا اشاره میکنیم که درمان افسردگی برای افراد سالم نیز با ورزش هوازی بسیار سریعتر است. همچنین نشانههایی در دست است که اثبات میکند افرادی با ویژگی ورزش هوازی مداوم، در معرض ابتلا به افسردگی کمتری هستند.
خبری خوبی است، شما میتوانید با انجام دادن روزانه یک ساعت ورزش هوازی خطر افسردگی را از خودتان دور کنید. در زندگی امروز که افسردگی در کمین شما نشسته است، بهتر است که ورزش کنید تا از قرصهای شیمیایی به دور باشید. افسردگیهای شدید را نمیتوان با ورزش هوازی درمان کرد اما در کنار درمانهای پزشکی، انجام دادن ورزش هوازی کمک زیادی میکند.
بستن *نام و نام خانوادگی * پست الکترونیک * متن پیام |